ÜROLOJİ

Meydan-Hastanesi-ürolojiÜroloji, kadın ve erkeklerin böbrek ve idrar yolları ile erkeklerin genital sistemlerini inceleyen tıbbi branştır. Böbrekler, idrar kanalları, mesane (idrar torbası), prostat bezi, meni kanalları, idrar borusu, testisler ile ilgili her türlü rahatsızlığın tanı ve tedavisini içerir. Üroloji, hem erişkin erkek ve kadın, hem de çocuk hastalarla ilgilenir.

Ürolojiyi ilgilendiren hastalıklar arasında: Böbrek, prostat, mesane ve testis kanserleri, böbrek taşları, idrar yolları tıkanıklığı, prostat büyümesi, iktidarsızlık, kısırlık, idrar kaçırma, idrar yollarının taşları önemli bir yer tutar. Sık görülen diğer bazı hastalıklar ise, idrar yolu iltihapları, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, İşeme bozuklukları, idrar kaçırma, erken boşalma ve sertleşme sorunları ve , genital siğillerdir.
Ayrıca, çocuklardaki inmemiş testis (yumurtanın torbaya inmemesi), hidrosel (torbada su kesesi), varikosel, idrar deliğinin yanlış yerde olması (hipospadiyas ve epispadiyas) sayılabilir. Gece yatak ıslatma, mesaneden böbreğe idrarın geri kaçması, sünnet derisinin tüm hastalıkları ve sünnet operasyonu da ürolojinin sahasına girmektedir.

Meydan Hastanesi Üroloji bölümünde hasta odaklı yaklaşımı sayesinde hastayı dinleyen, eğiten ve çözümler üreten uzman hekimler ile hastanın özel durumu dikkate alınarak kişiye özel tedavi hizmeti sunulur.
Üroloji Bölümü Tanı/Tedavi Alanları Uyguladığımız Ameliyat Teknikleri;

  • Ameliyatlar (Böbrek, idrar yolları, mesane, prostat, testis hastalıkları)
  • Endoskopik ameliyatlar (Mesane ve prostat hastalıkları, idrar yolları taşları)
  • Erkek genital sistemi cerrahisi, genital siğiller, idrar kaçırma
  • Mikroskopik ameliyatlar: İnfertilite (Kısırlık tedavisinde)
  • Mikrovarikoselektomi
  • Mikroskopik TESE

Sünnet hakkında bilgilendirme:

Sünnetten Önce

Muayenesini yaptırmadan oğlunuzu sünnet ettirmeyiniz. Muayeneyi mutlaka bir doktora yaptırınız. Sünnet sadece kesmek değil, çocuğunuzun cinsel organı ve gelişimini değerlendirerek, aileyi yönlendirip sünnet edilmemesi gereken vakaları, 3-4 defa ameliyat gerektiren vakaları, gelişme geriliği olanları gerekli yerlere sevk ederek tedavilerin yapılmasını sağlamaktır. Sünnet, aslında cerrahi bir işlem olup, çocuklardaki tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi, işlemin uygun şekilde, sorunsuz yapılabilmesi, ve çocuğun olaydan en az etkilenmesini sağlamak için; genel anestezi altında (uyutularak) yapılması en sağlıklı olanıdır. Eğer lokal anestezi (penisin iğne ile uyuşturulması) şeklinde yapılacaksa, çocuğun sünnete anne baba tarafından çok iyi hazırlanması gereklidir.

Hazırlık

Oğlunuz ile sünnet hakkında konuşma yaparken dikkatli olunuz. Korkutucu şeyler söylenmesine izin vermeyiniz. Çocuğa asla yalan söylemeyiniz. Kesmek, kesilmek, budamak yerine sünnet ettirmek, sünnet olmak tabirlerini kullanınız. Konuşma sırasında normal bir olaydan bahsediyormuş gibi davranınız. Tedirgin ve heyecanlı olmayınız. Ses tonu ve yüz mimiklerinizi , uygun şekilde kullanınız. Oğlunuzun sizi sürekli izleyeceğini ve sizin ruh halinizin ona aynen yansıyacağını biliniz. Neden sünnet olması gerektiğini, sünnetin asırlardır her Müslüman erkek çocuğa uygulandığını, hatta sağlıklı olduğu için tüm dünyada sünnetin uygulanmaya başlandığını kendisi için de sünnet zamanının geldiğini anlatınız. Sünneti yapacak doktorla mutlaka çocuğunuzu önceden tanıştırınız. Cevabını bilmediğiniz sorularına yanlış cevaplar yerine, doktorun bunu ona açıklayabileceğini söyleyiniz, gerekirse psikiyatrik destek alınız.

Sünnet Sırasında

Anne, baba ve yakınlarının aşırı heyecan ve tedirginliğini çocuğa aynen yansıtıp, onu etkileyip sünneti zorlaştıracağını unutmayınız. Sakin olunuz; olamıyorsanız sünnet esnasında çocuğunuza gözükmeyiniz. Aşırıya kaçmamak kaydı ile cesaretlendirecek sözler söyleyiniz. Sünnetten önce uygulanan ve çok az can yakabilen lokal anestezi uygulaması ile tam bir uyuşma sağlanarak sünnet işlemi acısız bir şekilde gerçekleştirilir. Fazla nazlı ve ürkek olan çocuklar dokunma duyusuna ağrı olarak algılayabilir ve sünnet korkusu içinde acı ifade etmeyi psikolojik kaçış olarak kullanmak isteyebilir. Bağırabilirler, böyle durumlarda telaş yaparak çocuğu tetikleyip sünneti zorlaştırmayınız. Unutmayınız ki; uyuşma kontrolü doktor tarafından defalarca yapılmaktadır.

Sünnetten Sonra

Kıyafet

Oğlunuza çok dar olmayan külot üzerine pantolon, şort veya pijama giydiriniz. Bez kullanıyorsanız altının bezini bağlayınız.

Hareket

Hemen ayağa kalkabilir, yürüyebilir, gezebilir, oyun oynayabilir, okula gidebilir.

Ağrı

Sünnetten yaklaşık 2-3 saat sonra uyuşturucu iğnenin etkisi geçeceği için ağrı başlayabilir. Bunun için çocuğun yaşına uygun, doktorun tavsiyesi doğrultusunda ağrı kesicilerden uygun olanı veriniz.

Küçük Tuvalet

Oğlunuz küçük tuvaleti geldiğinde, idrarını çok kolaylıkla yapabilir.

Perhiz

Herhangi bir yiyecek içecek kısıtlaması yoktur.

Banyo

sünnetten sonra ikinci günden itibaren istediği şekilde banyo olabilir.